Kwas foliowy, inaczej witamina B9, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, nie jest on wytwarzany przez nasz organizm, dlatego musimy dostarczać go z pożywieniem. Warto wiedzieć, kwas foliowy w czym występuje najwięcej, aby móc uzupełniać jego poziom w codziennej diecie. W tym artykule odpowiemy na pytanie, gdzie jest kwas foliowy oraz jakie są jego korzyści dla zdrowia.
Kwas foliowy w zielonych warzywach liściastych
Zielone warzywa liściaste to jedno z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Szpinak, jarmuż, sałata czy kapusta, to tylko niektóre z warzyw, które warto włączyć do swojej diety. Szpinak, będący jednym z najbogatszych źródeł witaminy B9, dostarcza aż 263 mikrogramy kwasu foliowego w jednej porcji 100 gram.
Kwas foliowy w strączkowych
Strączki, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch, są bogate w białko, błonnik oraz witaminy i minerały, w tym kwas foliowy. W 100 gramach gotowanej soczewicy znajdziemy aż 179 mikrogramy kwasu foliowego. Warto dodać strączki do swojego jadłospisu, aby uzupełnić zapotrzebowanie na witaminę B9.
Kwas foliowy w owocach
Owoce również mogą być dobrym źródłem kwasu foliowego. Szczególnie warto zwrócić uwagę na awokado, które w 100 gramach dostarcza 81 mikrogramów witaminy B9. Ponadto, kwas foliowy znajdziemy także w pomarańczach, truskawkach czy bananach.
Kwas foliowy w wątróbce
Wątróbka to kolejne bogate źródło kwasu foliowego. W 100 gramach wątróbki drobiowej znajdziemy aż 770 mikrogramów witaminy B9. Warto jednak pamiętać, że wątróbka jest również bogata w witaminę A, której nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego warto spożywać ją umiarkowanie.
Kwas foliowy w orzechach i nasionach
Orzechy i nasiona to kolejna grupa produktów, gdzie jest kwas foliowy. W 100 gramach orzechów laskowych znajdziemy 62 mikrogramy witaminy B9, a w 100 gramach nasion słonecznika – aż 238 mikrogramów. Warto włączyć orzechy i nasiona do swojej diety, aby zadbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego.
Kwas foliowy w jajach
Jaja są bogate w białko, witaminy i minerały, w tym kwas foliowy. W jednym jaju znajdziemy około 24 mikrogramy witaminy B9. Dodając jaja do swojego jadłospisu, nie tylko dostarczamy organizmowi kwasu foliowego, ale także białka, witamin i minerałów.
Podsumowanie
Kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto wiedzieć, kwas foliowy w czym występuje najwięcej, aby móc uzupełniać jego poziom w codziennej diecie. Wybierając produkty bogate w witaminę B9, takie jak zielone warzywa liściaste, strączki, owoce, wątróbkę, orzechy czy jaja, dbamy o zdrowie swoje i swoich bliskich.