Od zdrowego i solidnego śniadania warto rozpoczynać każdy kolejny dzień. Jest to absolutnie niezastąpiony posiłek, który musi dać człowiekowi i jego ciału energię na przynajmniej kilka następnych godzin. Śniadania powinny być jedzone regularnie. Najlepiej nigdy z nich nie rezygnować i spożywać je każdego dnia. Dzięki nim koncentracja się poprawi, a umysł będzie bardziej skupiony na pracy czy innych obowiązkach. Wraz ze śniadaniem można też dostarczyć mu różnych składników odżywczych. W tym celu trzeba tylko właściwie skomponować ten posiłek.
Jako że głównym zadaniem śniadania jest dostarczanie organizmowi energii, powinno ono składać się przede wszystkim z węglowodanów. Wyróżniamy dwie odmiany tych makroskładników. W produktach spożywczych mamy albo węglowodany proste, albo złożone. Te drugie są znacznie lepsze. Ulegają one rozkładowi w organizmie, dzięki czemu stopniowo dodają energii i nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Źródłem węglowodanów złożonych może być pełnoziarniste pieczywo, ale też płatki owsiane czy kasze bądź brązowy ryż. Zbilansowana dieta koniecznie musi te produkty zawierać. Ważne jest również to, by uzupełnić je odpowiednią ilością białka oraz tłuszczu, aby śniadanie okazało się pełnowartościowe.
Zdrowym śniadaniem na pewno nie będą same suche płatki czy kromki ciemnego pieczywa posmarowane dżemem. Do takiego posiłku trzeba jeszcze dodać sporą ilość białka, a idealnym jego źródłem okażą się oczywiście jajka. To bardzo dobrze, że często występują one w roli śniadania, gdyż spośród wszystkich produktów spożywczych mają zdecydowanie najlepszy profil aminokwasów. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi tworzyć samodzielnie i które trzeba sobie dostarczyć z zewnątrz, przy pomocy odpowiedniej żywności. Takie jajka najlepiej jeść po ich uprzednim ugotowaniu. Smażone będą mniej zdrowe, jednakże od czasu do czasu i na nie można sobie pozwolić.
Czas na tłuszcze. Wbrew pozorom nawet zdrowa i zbilansowana dieta musi je zawierać, gdyż organizm produkuje z nich hormony i inne ważne dla niego związki. W dobrym śniadaniu powinny jednak wystąpić te zdrowe tłuszcze, czyli jednonienasycone bądź wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Występują one przede wszystkim w olejach roślinnych oraz orzechach, a zwłaszcza w oliwie z oliwek oraz orzechach włoskich. Tłuszcz pochodzący z mięsa nie będzie więc zbyt zdrowym i dobrym wyborem. Jeżeli chce się już koniecznie usmażyć na śniadanie jajecznicę, najlepiej przygotować ją na oliwie, a nie na maśle.
Przeczytaj więcej na unipex.com.pl