Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, najlepszym wyjściem jest oczywiście sięgnięcie po czekoladę. To uniwersalna przekąska, która smakuje prawie każdemu. Jednak z czekolady można zrobić także naprawdę doskonałe desery, w które wcale nie trzeba wkładać wiele pracy. Jednym z nich są babeczki.
Przepis na czekoladowe babeczki z orzechami
Przepis na czekoladowe babeczki z orzechami nie może być prostszy. Wystarczy przygotować kilka składników, które prawdopodobnie masz już w domu. Co znajduje się na liście zakupów?
- Mąka pszenna – 600 gramów
- Czekolada – trzy tabliczki (najlepiej gorzka, jednak jedną z nich można zastąpić mleczną)
- Masło – 300 gramów
- Soda oczyszczona – łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
- Kakao – 4 łyżeczki
- Jajka – 4 sztuki
- Drobny cukier – 2 szklanki
- Mleko – 350 mililitrów
- Posiekane orzechy – 200 gramów
- Ekstrakt waniliowy – 4 łyżeczki
- Kawa zbożowa – 2 łyżki. Jest to dodatek, który wzmacnia smak babeczek, jednak nie jest konieczny w przepisie.
Pamiętaj także, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, by dobrze się ze sobą połączyły. Dlatego warto wyciągnąć je z lodówki na pół godziny przed planowanym pieczeniem. Do zrobienia babeczek przydadzą Ci się także foremki. Mogą być silikonowe bądź też papierowe, jednorazowe.
Jak zrobić babeczki czekoladowe?
Jak zrobić babeczki czekoladowe? Przepis jest banalnie prosty i przede wszystkim umożliwia szybkie przygotowanie deseru dla całej rodziny. Zacznij od roztopienia masła – będzie ci potrzebne później. Nastęnie pokrój czekoladę i orzechy w drobne kawałki. Następnie połącz w misce suche składniki: mąkę, proszek i sodę, kakao i kawę zbożową. Przesiej je dwa razy, by mieć pewność, że dobrze się ze sobą połączą. Dodaj cukier i mieszaj całość. W drugiej misce rozbij jajka, dodaj mleko i ekstrakt waniliowy. Składniki należy zmiksować lub skorzystać z rózgi. Teraz czas na połączenie wszystkich składników suchych i mokrych, a także wlanie do masy masła. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj czekoladę oraz orzechy. Teraz wystarczą tylko trzy ruchy łyżką, by orzechy i czekolada były obecne we wszystkich babeczkach. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie możesz nałożyć masę do foremek tak, by zajęły około 1/3 wysokości. Nie bój się – pięknie wyrosną. Piecz je przez 25 minut, do suchego patyczka.
Babeczki czekoladowe z orzechami to pyszna przekąska, którą zrobisz w pół godziny. Dla tego niebiańskiego smaku – stanowczo warto.