Turyści w Hiszpanii, oprócz podziwiania zapierających dech w piersiach widoków i oszałamiających obiektów kulturowych oraz historycznych, musi spróbować narodowej kuchni! Hiszpańska Barcelona kusi nie tylko wyglądem, ale również zachęca zapachem i oczywiście smakiem!
Charakterystyka kuchni hiszpańskiej
W potrawach państwa Półwyspu Iberyjskiego nie może zabraknąć ryb i owoców morza – wody Hiszpanii są uwielbiane przez turystów, jak i rybaków łapiących najdoskonalsze okazy sardynek, kalmarów, ośmiornic i innych stworzeń! Je się tam również dużo wodorostów, a dania nierzadko obfitują w owoce w postaci oliwek i warzywa, jak pomidory czy cukinie. Z chęcią pałaszuje się mięso (suszone szynki na targach!) oraz różnorakie sery, wśród których można znaleźć produkt regionalny Hiszpanii -twardy, dojrzewający ser manchego o pikantnym posmaku. Potrawy nabierają smaku dzięki przyprawom i ziołom sprowadzonym z kuchni arabskiej. W hiszpańskich daniach można również zauważyć wpływy rzymskie i celtyckie. Kuchnia hiszpańska jest sycąca i dosyć tłusta, dlatego dietę lepiej zostawić w domu!
Wpływ położenia Barcelony na kuchnię
Stolica Katalonii leży w północno wschodniej Hiszpanii tuż nad wodami Morza Śródziemnego, dzięki czemu w gastronomii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Kuchnię wschodniej Hiszpanii charakteryzuje słodko-pikantny smak i liczne sosy zmieniające diametralnie smak potraw!
Co zjeść w Barcelonie?
Jak w każdym miejscu równie bogatym w potrawy kulinarne, są pewne dania, których należy skosztować przed wyjazdem z Barcelony. Z samego rana warto spróbować pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorami – przysmak śniadaniowy Katalończyków. W katalońskim mieście na każdym kroku można znaleźć coś smacznie wyglądającego, dlatego je się tam praktycznie cały czas! Podczas zwiedzania można zatrzymać się na jednym z licznych targów i skosztować trochę szynek, np. jamón ibérico, kiełbas, smażonych ryb, ostrych papryczek czy krokietów. Do tego nie można zapomnieć o hiszpańskich tortillach robionych z ziemniaków i usmażonych jajek!
Daniem głównym wartym szczególnej uwagi jest paella – potrawa oparta na ryżu, szafranie i owocach morza podsmażana i gotowana na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Właściwie pochodzi z Walencji, ale rozkochała w sobie wszystkich mieszkańców Hiszpanii. Przepisy na to danie różnią się w zależności od regionu.
Przekąskami wartymi spróbowania są tapas, z czego najbardziej popularne są patatas bravas – pokrojone w kostkę ziemniaki polane ostrym sosem pomidorowym.
Na deser można skusić się na churros, czyli wypiek z ciasta parzonego smażony na głębokim oleju.
https://smakujlokalnie.pl/barcelona-zwiedzanie-najwiekszych-atrakcji-miasta/