smakujlokalnie.pl

smakujlokalnie.pl – dieta, przepisy, zdrowie

Dieta cukrzycowa
Dieta

Dieta cukrzycowa – zasady i produkty

Dieta cukrzycowa to wyjątkowy system żywienia, który przestrzegają osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. Jednym z najważniejszych jest elementów jest redukcja wagi i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto zauważyć, że posiłki są ułożone w taki sposób, żeby przez cały dzień utrzymywał się optymalny poziom stężenia glukozy we krwi.

Cukrzyca

Cukrzyca występuje w dwóch odmianach – typu pierwszego i typu drugiego. Obie prowadzą do różnych powikłań i wyraźnie pogarszają jakość życia. Z tych powodów bardzo ważne jest to, aby zacząć działać i nie doprowadzić do żadnych powikłań. Jednym z takich istotnych działań jest dieta cukrzycowa, ale także edukacja na temat leczenia, regularny wysiłek fizyczny oraz przyjmowanie zalecanych leków.

Redukcja nadprogramowych kilogramów

Osoby chorujące na cukrzycę zwykle mają również problem ze zbyt dużą masą ciała. Do podstawowych elementów leczenia należy redukcja nadprogramowych kilogramów. Po zmniejszeniu wartości kalorycznej diety, zmniejsza się również poziom glukozy, a to z kolei prowadzi do obniżenia masy ciała. Żadna dieta cukrzycowa nie powinna być taka sama jak inne – poszczególne produkty powinny być dobre pod indywidualne zapotrzebowanie osoby chorej.

Dieta dla cukrzyków a węglowodany

To właśnie węglowodany mają wpływ na poziom glukozy we krwi po posiłkach (tyczy się to również produktów zbożowych). Należy pamiętać, że im wyższy indeks glikemiczny danego produkty – tym bardziej rośnie poziom cukru. W diecie cukrzycowej najlepiej zrezygnować z produktów, które mają wysoki indeks. Co ciekawe, takie produkty nie są zalecane dla nikogo, nawet osób całkowicie zdrowych, ponieważ wysoki indeks glikemiczny prowadzi takie osoby do niedocukrzenia, co wywołuje napady głodu i zwiększa apetyt. Natomiast produkty, które posiadają niski indeks glikemiczny nie powodują takich efektów.

Dieta cukrzycowa – produkty

Osoba będąca na diecie cukrzycowej nie może zmienić swoich nawyków żywieniowych do końca życia, ponieważ cukrzyca jest chorobą przewlekłą i nie sposób jej całkowicie wyleczyć. Podczas tej diety należy wybierać produkty, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, ponadto najlepiej, aby były to artykuły ekologiczne. Dieta cukrzycowa – lista produktów obejmuje: surowe warzywa, orzechy, nasiona, nabiał, tofu, produkty zbożowe pełnoziarniste, makarony, płatki owsiane, chleb żytni, ryż czy pumpernikiel.

Rozkład posiłków w ciągu dnia

Aby unormować poziom glukozy w organizmie, należy spożywać regularne posiłki według zaleceń specjalistą. W tym celu warto udać się na wizytę do dietetyka, który pomoże choremu ustalić najlepszy jadłospis na co dzień. Produkty na takiej diecie powinny być przygotowywane w pewien określony sposób. Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo lub tylko krótko gotować. Warto zaopatrzyć się w takie gadżety kuchenne jak rękaw foliowy, pergamin, folia aluminiowa czy naczynie żaroodporna. Ponadto warto postawić na naczynia, które umożliwiają gotowanie bez wody, tłuszczu i soli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.