smakujlokalnie.pl

smakujlokalnie.pl – dieta, przepisy, zdrowie

Dieta przy przeziębieniu
Dieta

Dieta przy przeziębieniu – co warto spożywać?

W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy najbardziej narażeni na różnego rodzaju choroby, a w szczególności przeziębienia. Wtedy towarzyszą nam różne, nieprzyjemne objawy, a my czujemy się fatalnie. Zwykle nasza odporność w tym okresie nie jest wystarczająco wysoka, aby uniknąć zachorowania. Co powinniśmy zatem zrobić, aby poprawić jej stan i przyspieszyć wyleczenie się z choroby? Poznaj dietę niezbędną w przypadku przeziębienia.

Jakie produkty należy spożywać przy przeziębieniu?

Podstawą podczas każdej infekcji jest wszystkim witamina C. Zatem przy przeziębieniu powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów, które zawierają witaminę C w dużych ilościach. Są to między nimi papryka, natka pietruszki, żurawina, czarna porzeczka oraz owoce dzikiej róży. Warto spożywać również produkty, które mają właściwości antybakteryjne, co sprawia, że rewelacyjnie sprawdzają się podczas leczenia choroby. Należą do nich między innymi czosnek i cebula. Są to naturalne sposoby wykorzystywane od lat w przypadku leczenia przeziębienia. Nie powinniśmy również zapominać o dostarczaniu wszystkich niezbędnych składników i witamin, aby nasz organizm był w stanie się prawidłowo regenerować. W diecie podczas przeziębienia należy spożywać produkty bogate w cynk, magnez i żelazo. Najlepszym źródłem cynku jest wątróbka cielęca lub wieprzowa. Z kolei selen jest pierwiastkiem, który wspomaga poprawę odporności u człowieka. Zatem podczas przeziębienia bardzo ważne jest, aby dostarczyć produkty bogate w selen. Należą do nich między innymi krewetki, jaja oraz kurczak. 

Najbardziej popularną potrawą, która zwykle towarzyszy nam przy każdym przeziębieniu jest rosół. Działa rewelacyjnie rozgrzewając nasz organizm, a jednocześnie ułatwia spożywanie posiłku dzięki temu, że jest płynny. W rosole zawarte są różnorodne warzywa i mięso, z których tworzy się wywar bogaty w wiele składników mineralnych i witamin. W okresie przeziębienia dobroczynnie działają na nas tłuste ryby bogate w kwasy omega-3, a także produkty probiotyczne takie jak kefir czy jogurt naturalny. Aby polepszyć nasz stan zdrowia, powinniśmy wybierać gorące napoje takie jak herbata z cytryną i miodem. Miód posiada działanie antybakteryjne, dlatego doskonale sprawdza się w stanach przeziębienia, wspomagając jego leczenie. Bardzo ważne jest, aby spożywać w głównej mierze produkty naturalnego pochodzenia, bowiem one najkorzystniej wpływają na nasz organizm. Szczególną uwagę powinniśmy także zwrócić na odpowiednie nawodnienie naszego organizmu podczas choroby. Gdy jesteśmy przeziębieni i przyjmujemy dużo płynów, nasz organizm łatwiej wypoci z siebie wszelkie płyny i toksyny, a dodatkowo zmniejszy podwyższoną temperaturę organizmu. 

Catering dietetyczny, czyli najlepsza forma diety podczas przeziębienia

Gdy jesteśmy przeziębieni, nie mamy siły i ochoty na nic. Dzieje się również tak, że nawet nie mamy dużego apetytu, a co dopiero chęci na przyrządzenie smakowitego posiłku. Zatem w jaki sposób dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników i witamin, aby odpowiednio walczył z wirusami? Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z cateringu dietetycznego, który oferuje pełnowartościowe posiłki pełne wszelkich witamin. Wszystkie dania są przygotowywane z największą starannością. Jadłospisy są tworzone przez najlepszych dietetyków z wykorzystaniem wszelkich zasad zdrowego żywienia człowieka. Pogotowie Dietetyczne bazuje na składnikach wysokiej jakości, aby wydobyć z nich wszystko, co najlepsze. W przeziębieniu stawiamy na rozgrzewające i pełnowartościowe dania, które otrzymamy w diecie pudełkowej od Pogotowia Dietetycznego. Miej pewność, że podczas choroby dostarczasz swojemu organizmowi tego co najlepsze. Wejdź na stronę internetową Pogotowia Dietetycznego i wybierz dietę skrojoną na miarę Twoich potrzeb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.