smakujlokalnie.pl

smakujlokalnie.pl – dieta, przepisy, zdrowie

Jak powinna być wyposażona restauracja
Dieta

Jak powinna być wyposażona restauracja

Każdy właściciel restauracji, który pragnie odnieść sukces w branży gastronomicznej, musi pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim gości przyciągnąć można dobrym jedzeniem. Jednak nie tylko potrawy są ważne. Bardzo istotny jest wygląd restauracji oraz jakość obsługi. Dla gości ma znaczenie to czy kelner jest uprzejmy, czy zostaną im podane koszyki na sztućce, czy ceny są umiarkowane albo, czy wystrój sali nie jest zbyt krzykliwy.

Co powinno znajdować się na wyposażeniu restauracji

Dobra restauracja to przede wszystkim smaczne jedzenie, ale także wysoka jakość obsługi gości. Żeby mogło tak być, to oprócz zatrudnienia fachowej załogi, właściciel restauracji musi zadbać o odpowiednie rozplanowanie i wyposażenie pomieszczeń.

Sercem restauracji jest kuchnia i to na jej umeblowaniu trzeba się szczególnie skupić. Musi się tutaj pojawić piec konwekcyjny lub elektryczna kuchnia, płyta grillowa, kocioł warzelny, blaty robocze, półki i okapy. Oprócz tego, w zależności od profilu restauracji np. frytkownica, piec do pizzy. Równie ważne są wszystkie elementy, które finalnie pojawią się na stole gości. Wszelkiego rodzaju talerze, półmiski, łyżki, noże, widelce, koszyki na sztućce, serwetniki, kubki, filiżanki i wiele innych.
 W sali restauracyjnej, której wystrój powinien być dopasowany do charakteru lokalu, muszą znaleźć się stoły, wygodne krzesła, klimatyczne oświetlenie itp. Dobrze jest, kiedy wszystkie elementy wystroju i wyposażenia pasują do siebie. Każda lampka, naczynia, koszyki na sztućce, a nawet stroje kelnerów powinny być zgodne z klimatem restauracji.

Jak obsługiwać gości odwiedzających lokal

Ogromne znaczenie w każdej restauracji ma jakość obsługi gości. Dlatego kelnerzy powinni być specjalnie przeszkoleni a stoły odpowiednio nakryte. Blat powinien być przykryty nieskazitelnie czystym obrusem. Łyżki, noże i widelce mogą znajdować się w specjalnych saszetkach albo w koszykach na sztućce. Dobrze, aby klienci restauracji nie siadali przy pustym stole, dlatego powinna się na nim znajdować się jakaś ozdoba, kompozycja ze świeczek lub niewielki bukiet kwiatów. Mogą także już wcześniej stać kieliszki do wody.

Bardzo ważne, aby dla każdego gościa przeznaczona była osobna serwetka oraz zestaw zapasowych ustawionych w serwetniku. W koszyku na sztućce musi znajdować się tyle zestawów sztućców ilu gości siedzi przy stole. Wszystkie potrawy muszą być podane w odpowiedniej kolejności i w naczyniach które są do tego przeznaczone. Goście nie powinni też długo czekać na obsługę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.