smakujlokalnie.pl

smakujlokalnie.pl – dieta, przepisy, zdrowie

dehydrator
Kuchnia

Jak wykorzystać w kuchni dehydrator?

Osoby, którym tematyka zdrowego odżywiania jest bliska, posiadają w swojej kuchni wiele ciekawych i praktycznych sprzętów. Jednym z nich jest dehydrator, dzięki któremu możemy suszyć poszczególne produkty żywieniowe. Staną się one pełnowartościową przekąską bądź bazą do dań głównych. Dlaczego warto zaopatrzyć się w dehydrator i jak wykorzystać go w kuchni?

Na czym polega działanie dehydratora?

Dehydrator działa w bardzo prosty sposób, a mianowicie pozwala zmniejszyć ilość wody w żywności. Dehydratory bywają też nazywane suszarkami do produktów żywnościowych i rzeczywiście, w tej nazwie jest sporo racji, bowiem ostatecznie uzyskujemy wysuszone, lecz pełnowartościowe produkty. Możemy spożywać je solo, na przykład jako przekąskę – dobrym przykładem będą chociażby suszone jabłka czy przekąska z suszonego mięsa. Z drugiej jednak strony dehydrator pomoże nam przygotować produkty, które idealnie sprawdzą się podczas gotowania czy pieczenia. Mowa tutaj przede wszystkim o przyprawach i ziołach, a także o warzywach suszonych, które dodają smaku naszym daniom mięsnym bądź rybnym.

Dla zdrowej i zróżnicowanej diety

Osoby, które chciałyby zdrowo się odżywiać, z pewnością powinny rozważyć zakup dehydratora. Wszystko dlatego, że za jego pomocą przygotują pełnowartościowe produkty, które pomogą im stworzyć smaczne dania, a także przekąski. Dzięki dehydratorowi doskonale wiemy, co znajduje się na naszych talerzach. W procesie suszenia nie są bowiem wykorzystywane żadne sztuczne dodatki, które mają za zadanie ulepszyć smak produktów. Wręcz przeciwnie – stawiamy tutaj na to, co w pełni naturalne. Dzięki dehydratorowi nie będziemy musieli kupować gotowych jogurtów, kabanosów, przypraw czy słodkich i słonych przekąsek, które najczęściej zawierają mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku czy barwników. Pamiętajmy, że dla naszego organizmu najlepsze jest to, co pochodzi z natury.

Moc składników odżywczych

W procesie suszenia żywności nie tracimy cennych składników odżywczych. Zupełnie inaczej może być w przypadku obróbki termicznej – smażenia, duszenia czy nawet pasteryzacji. Co więcej, produkty nie tracą swojego smaku ani aromatu. Co możemy suszyć za pomocą sprzętu, jakim jest dehydrator? Przede wszystkim różnego rodzaju warzywa i owoce, a także mięsa czy grzyby. Wiele osób za ich pomocą przygotowuje własne mieszanki ziół, którzy służą do przyprawiania potraw bądź przygotowywania naparów. Zastosowanie dehydratora w kuchni jest więc bardzo szerokie, dlatego też zdecydowanie warto go zakupić, zwłaszcza jeśli stawiamy na pełnowartościowe, zdrowe produkty żywieniowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.