Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Makaron durum – potężne źródło zdrowia

29 lipca 2021 Makaron durum

Makaron durum coraz częściej gości na polskich stołach. Nic dziwnego. W końcu ten makaron z pszenicy durum, jest niezwykle wartościowym i zdrowym produktem. Dzieje się tak, między innymi dlatego, że jest on bardzo dobrym źródłem zdrowych węglowodanów i białek.

Rosnąca popularność i zdrowy skład

Jednak warto  przyjrzeć się pewnemu szerszemu zjawisku – pożywienie tego typu nie zyskuje na popularności przez przypadek na polskim rynku. Dzieje się tak, ponieważ z roku na rok, jako ludzkość mamy coraz większą wiedzę na temat tego, jaki rodzaj pożywienia jest zdrowym, jak powinniśmy się odżywiać, a jakich produktów powinniśmy unikać. Z tego względu coraz chętniej sięgamy po zdrową żywność, jak na przykład makaron durum. Równie ważne jest także to, że rośnie świadomość dotycząca tego, jak fundamentalną kwestią dla naszego zdrowia, jest to co jemy, a więc nasza codzienna dieta. W tej kwestii zgodzi się każdy lekarz – zbudowanie długotrwałego zdrowia wymaga silnego organizmu, a także dobrej odporności, a ich fundamentami, jest właśnie dobra dieta i zapewnienie sobie takich składników odżywczych, które będą pozytywnie wpływały na nasz cały organizm.

Źródło witaminy B

Makaron durum zawiera nie tylko wysokie ilości dobrych węglowodanów i białek, ale również witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne w przemianie białek, ale pozwalają również unikać stanów depresyjnych, pomagają poprawić samopoczucie, zwiększają odporność na stres, a do tego witaminy z grupy B mają także korzystny wpływ na nasz układ nerwowy.

Bardzo ważna w makaronie durum jest także zawartość fosforu, który wspomaga pracę mózgu. Potas, który również możemy znaleźć w tym makaronie pomaga dotlenić mózg, reguluje napięcie mięśniowe, pozwala uregulować ciśnienie krwi, pracę nerek, a także rytm serca.

Niezwykle istotne jest także znajdujące się w makaronie durum żelazo, które jest podstawowym składnikiem hemoglobiny. To nie wszystko – makaron durum ma także wysokie ilości kwasu foliowego, który jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, a także tych, które już karmią dzieci. Dodatkowo luteina chroni oczy przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Ewolucja w kierunku zdrowego odżywiania

W związku z tym nikogo nie powinno dziwić, że makaron durum jest coraz częstszym gościem, a właściwie stałym bywalcem, jeżeli chodzi o stoły w Polsce. Jego rosnąca popularność stanowi, jeden z niezwykle bardzo ważnych elementów zachodzącej w naszym społeczeństwie ewolucji żywieniowej, która prowadzi nas do tego, że praktycznie z roku na rok, jako społeczeństwo odżywiamy się coraz bardziej zdrowo i odpowiedzialnie. Zarówno wobec własnych organizmów, ale także odpowiedzialnie wobec otaczającego nas środowiska.

Na co zwrócić uwagę projektując restaurację

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

przepisy na ciastka
Jak wpływać na rozwój smaku u niemowlaka
Jak unikać zagrożeń związanych z żywieniem niemowlaka

Jesteś zainteresowany reklamą?

Jak unikać zagrożeń związanych z żywieniem niemowlaka