smakujlokalnie.pl

smakujlokalnie.pl – dieta, przepisy, zdrowie

pieczona owsianka
Dieta

Pieczona owsianka a dobre zdrowie

Pieczona owsianka to przepyszna potrawa dedykowana dla tych osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jakie ją przyrządzić oraz jakie są jej właściwości?

Jak przyrządzić pieczoną owsiankę

Owsianka to przepyszna oraz bardzo zdrowa potrawa, którą można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Jej podstawowym składnikiem są płatki owsiane oraz owoce, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej.

Do przyrządzenia przepysznej oraz bardzo zdrowej owsianki potrzebny jest: banan, jajko, 3 łyżki serka wiejskiego, łyżka masła orzechowego, łyżeczka miodu oraz ¾ szklanki płatków owsianych. Ponadto niezbędna jest łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, suszona żurawina oraz opcjonalnie borówki amerykańskie.

W celu przygotowania pieczonej owsianki należy pojemniku blendera umieścić banana, jajko, serek, miód oraz masło orzechowe. Następie wszystkie składniki należy dobrze zmiksować. Później należy dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon i ponownie wymieszać. Po wykonaniu tej czynności powstałą masę należy przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. A na wierzchu trzeba ułożyć borówki oraz suszoną żurawinę. Owsiankę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. A później nie pozostaje nic innego, jak delektować się jej wyjątkowym smakiem.

Płatki owsiane – cenne źródło witamin i błonnika

Płatki owsiane powinny koniecznie znajdować się w jadłospisie każdej osoby dbającej o zdrowie oraz dobre samopoczucie. Ze wszystkich zbóż to owies, jest najbogatszy w białko oraz aminokwasy.

Zawiera on w swoim składzie cenną dla zdrowia witaminę B6, która wpływa na poprawę pamięci oraz i koncentrację. Zawarta w płatkach owsianych witamina B1 oraz kwas pantotenowy w ogromnym stopniu przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Są one zatem polecane dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia.

To drogocenne ziarno zawiera także cenny dla organizmu błonnik. Jeśli jest on dostarczany do organizmu we właściwych proporcjach, to wówczas skutecznie obniża poziom cholesterolu. Ponadto spowalnia procesy przyswajania cukrów i tym samym skutecznie zapobiega otyłości oraz cukrzycy typu 2. Badania naukowe udowodniły, że zawarty w owsiance błonnik doskonale wzmacnia układ immunologiczny oraz pobudza do działania fagocyty, które to są odpowiedzialne za wchłanianie poszczególnych bakterii i wirusów. Dzieci karmione owsianką są chronione przed astmą oraz poszczególnymi chorobami układu oddechowego.

Pieczona owsianka to potrawa, która nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz także ma bardzo zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *