Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Podróż po kuchni japońskiej

25 listopada 2024 Podróż po kuchni japońskiej


Kuchnia polska należy do jednych z najlepszych, ale nie warto ograniczać się tylko do niej. Tym bardziej że kuchnie innych krajów są w stanie zaoferować wiele smakołyków, które doskonale odnajdują się na polskich stołach. Takie możliwości oferuje kuchnia japońska. Najpopularniejszą potrawą, jeżeli chodzi o ten rejon Azji, jest sushi, które można potraktować jako przekąskę, ale także danie obiadowe lub też jedną z głównych potraw na przyjęciach.

Na miejscu i na wynos

Popularność sushi jest naprawdę duża. Może poniekąd dlatego, że jest to potrawa, którą można zamówić na miejscu, w elegancko urządzonych lokalach, ale także na wynos. Takie możliwości jest w stanie zapewnić restauracja Takushi Ramen&Sushi, której ofertę można znaleźć na stronie https://takushisushi.pl/. To m.in. dzięki nim można podać danie, które spożywa się na zimno. Dzięki termu nie trzeba szukać mikrofalówki lub kuchenki, aby całość podgrzać.

Może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, aby sushi właściwie nie wzięło się od ryżu. W przeszłości Japończycy postanowili marynować swoje ryby, aby móc przedłużyć ich trwałość. Służył właśnie do tego ryż, który po spełnieniu swojego obowiązku, był na początku wyrzucany. Ryż pomagał ryby fermentować i konserwować. Z czasem jego rola wzrosła. Od momentu, gdy zorientowano się, że tak zakonserwowane ryby można by połączyć z ryżem, ciesząc się z pożywnej potrawy. Stało się to w XVIII w Japonii. Dzisiaj można powiedzieć, że sushi pełni tam swego rodzaju rolę fast food.

Ciekawostki o sushi

Może nie każdy jest w stanie je przejeść, ze względu na swój poziom ostrości, ale trudno wyobrazić sobie sushi bez zielonej pasty wasabi. Dzisiaj traktuje się tę pastę jako przyjemny dodatek, który może urozmaicić smak sushi. W dawnych czasach wasabi było wykorzystywane jako ochrona przed bakteriami i pasożytami, których w surowych rybach nie brakuje. Tutaj jednak historia się powtórzyła. Ktoś odkrył, że wasabi idealnie nadaje się do spożywania z tymi rolkami zawiniętego ryżu. Producenci sushi wykorzystują już i tak inne metody, aby móc pozbyć się szkodników z surowych ryb.

Skoro już mowa o dodatkach, to nie można zapomnieć o samym imbirze. Kolejny dodatek, który podawany jest do sushi, mający bardzo specyficzny smak. Dlaczego imbir towarzyszy tej japońskiej potrawie? Otóż chodzi o to, że dzięki temu można oczyścić swoje kubki smakowe. Jeden plasterek marynowanego imbiru powinno spożywać się pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi. W ten sposób będzie można cieszyć się jeszcze bardziej wyrazistym smakiem kolejnych rolek sushi.

Sushi i pałeczki

Dla Japończyków jedzenie sushi pałeczkami jest czymś jak najbardziej naturalnym. Zresztą przyglądając się tym ludziom, można zorientować się, że pałeczkami są oni w stanie zjeść wiele rzeczy. Jeżeli ktoś jednak nie umie jeść pałeczkami, to w ogóle nie powinien się tym przejmować. Istnieje możliwość skorzystania z widelca, aby móc ułatwić sobie jedzenie. Dopuszczalne jest również chwytanie tych rolek w rękę. Tym bardziej że niektóre kawałki można zjeść na jeden raz. Nie ma jednak co negatywnie nastawiać się na pałeczki. Można spróbować. Może się bowiem okazać, że ktoś posiada naturalny dar i będzie w stanie sobie z tym poradzić.

Sushi to naprawdę ciekawa potrawa, która może mieć w sobie różnego rodzaju dodatki. Nie musi to być zawsze surowa ryba, ale też warzywa, pasty rybne itd. Jest duży wybór tych japońskich smakołyków, które można wykorzystać jako podstawę przy różnego rodzaju okazjach, np. jako catering firmowy na przyjęcia.

Artykuł sponsorowany

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Podróż po kuchni japońskiej

Podróż po kuchni japońskiej

25 listopada 2024

Pachnące pierniczki na polskich stołach
częste picie jogurtów

Jesteś zainteresowany reklamą?