Soki, to zaraz po wodzie, świetny sposób na nawodnienie organizmu. Dobrej jakości soki warzywne i owocowe mogą przynieść dużo korzyści zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu.
Dlaczego warto pić soki?
Soki to bogactwo witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Wykazują dużą gęstość odżywczą. W sokach można znaleźć te same składniki odżywcze co w owocach i warzywach. Dzięki temu soki wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, podnoszą odporność organizmu, a także przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Produkty dobrej jakości nie są dosładzane, a jednak są słodkie – zawdzięczają to naturalnie występującym w owocach cukrom. Soki posiadają też kilka praktycznych zalet. Sok można zabrać ze sobą wszędzie i wypić w międzyczasie, dostarczając w ten sposób dzienną porcję warzyw i owoców. Jest to prosty sposób, by dbać o zdrowie, nawet gdy nie ma się zbyt dużo czasu. Dodatkowo prościej jest zjeść większą ilość owoców i warzyw w formie płynnej niż stałej. Osoby, które nie przepadają za warzywami, mogą „przemycić”je w soku. Łącząc je z owocami, nie tylko dostarczy się większą ilość witamin, ale także ich smak będzie lepszy. Szczególnie polecanym jest sok z jagód, który ma wiele walorów zdrowotnych.
Sok jagodowy – jakie są jego zalety?
Jagody to polskie superfood. Bogate są w przeciwutleniacze, witaminy B, A, C, miedź, mangan, selen, a także błonnik. Pijąc sok jagodowy, można zapobiec stanom zapalnym, obniżyć cholesterol, a także wyregulować poziom cukru we krwi. Jagody są zdrowe i smaczne. Mogą być spożywane przez osoby na różnych dietach. Są dość bezpiecznym produktem dla alergików, ponieważ nie uczulają zbyt często. W zimie trudno jednak o jagody dlatego też warto postawić na sok. Posiada on wszystkie zalety świeżych jagód, można go pić przez cały rok. Dobrej jakości sok jagodowy produkowany jest z ekologicznych jagód, zbieranych w sezonie. Dzięki temu zawiera wszystko to, co najlepsze w owocach i jest po prostu pyszny. Sok z jagód jest polecany przy biegunkach i zatruciach pokarmowych – spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz wychwytuje z organizmu toksyny. Jest skuteczny i bezpieczny, również dla dzieci.
Soki z warzyw i owoców to świetne źródło cennych składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Na szczególne wyróżnienie zasługuje sok ze świeżych jagód. Jest nie tylko pyszny, ale może także wspomóc organizm podczas infekcji oraz zapobiegać ich nawracaniu, poprzez wzmocnienie odporności. Warto mieć go zawsze w domu i pić codziennie.