Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Bułki bezglutenowe, czyli zdrowe wypieki

15 października 2021 Bułki bezglutenowe

Coraz częściej słyszy się o osobach, które minimalizują w swojej diecie gluten. Stoi za tym, oczywiście jego nietolerancja, z którą zmagają się osoby chore na celiakię. Jednak z roku na rok pojawia się więcej osób, które rezygnuje z glutenu nie będąc na niego uczulonym. Co stoi za tym fenomenem?

Dlaczego produkty bezglutenowe są takie popularne?


W ostatnim czasie zaczęto dokładniej przyglądać się składom kupowanych produktów. Ten tren jest bardzo dobry i oznacza postęp w ogólnej świadomości społeczeństwa, co do artykułów spożywczych i ich wpływu na zdrowie. Na zawartość potraw, największą uwagę zwracają alergicy, dla których to często kwestia życia i śmierci. Jednak jak się okazuje nie tylko oni!. Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę ze szkodliwego działania niektórych produktów, na ich organizm i samopoczucie. Jednym z tego typu rzeczy, jest gluten, który u dużej ilości osób powoduje nieprzyjemne dolegliwości trawienne, a także wzmożone zmęczenie. Aby tego uniknąć, postanawiają przejść na dietę bezglutenową, która w znaczący sposób poprawia komfort ich życia.


Czym jest gluten?


Gluten to białko roślinne, występujące w ziarnach zbóż, takich jak: pszenica, żyto, pszenżyto oraz jęczmień. To sprawia, że jest spotykany w najczęściej używanych produktach spożywczych. Między innymi w makaronach, kaszach, kawie zbożowej, ciastach, a także w pieczywie. Jego kleiste właściwości zapewniają tym wyrobom odpowiednią sprężystość, konsystencję oraz pomagają w zachowaniu świeżości produktów przez dłuższy czas. Niestety nie każdy dobrze toleruje gluten. W takiej sytuacji stosuje się diety bezglutenowe, które eliminują z codziennego pożywienia to białko. Wiele osób przez to tęskni za ulubionymi produktami spożywczymi i szuka smacznych zamienników, zwłaszcza wśród pieczywa. Jedną z najczęściej wybieranych alternatyw, dla wypieków zawierających to białko roślinne, są bułki bezglutenowe.

Bułki bezglutenowe


Bułki bezglutenowe to produkt, który powstał z myślą o osobach mających alergię na gluten lub tych, które chcą wyeliminować go ze swojej diety. Największą zaletą tego produktu, jest to, że do produkcji bułek bezglutenowych używa się składników najlepszej jakości, które sprawiają, że te wypieki smakują identycznie, jak ich glutenowe odpowiedniki. Bardzo ważną kwestią jest krótki skład i brak sztucznych substancji, takich jak ulepszacze czy konserwanty. Wszystko w trosce o zdrowie konsumentów. Przy tworzeniu tego produktu, korzysta się tylko i wyłącznie z linii produkcyjnej, na której nie ma nawet śladowych ilości glutenu, co sprawia że klienci bułek bezglutenowych, mogą być spokojni o swoje samopoczucie. 


Na rynku z roku na rok pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych, a ich idealnym przykładem są bułki bezglutenowe. Występują one w wielu wersjach. Mogą być jasne, ciemne i z dodatkami, takimi jak dynia. Bułki bezglutenowe cieszą się dużym zainteresowaniem, co sprawia że stały się jednym z najbardziej pożądanych wypieków bezglutenowych.

Na co zwrócić uwagę projektując restaurację

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

lokal gastronomiczny
Lubisz owoce? Poznaj przepis na pierogi z jagodami!
Jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego? Oto łatwy przepis!

Jesteś zainteresowany reklamą?

Jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego? Oto łatwy przepis!