Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Czy do wypieku pizzy potrzebny jest profesjonalny piec do pizzy?

22 maja 2024 profesjonalny piec do pizzy


W warunkach domowych przygotowanie pizzy jest zajęciem stosunkowo prostym, w dodatku przygotowany placek wystarczy wypiec w piekarniku, ustawiając jedynie odpowiednią temperaturę. W warunkach profesjonalnych samo przygotowanie ciasta i składników również nie nastręcza zbyt wielu trudności. Jednak, biorąc pod uwagę konieczność nadania potrawie odpowiedniego smaku i wykończenia, a także przygotowywania często dużo większej liczby gotowych dań, niż w domu, wypiek powinien odbywać się już w profesjonalnym piecu do pizzy!

Profesjonalny piec do pizzy – czym jest i jak działa?

Profesjonalny piec do pizzy to urządzenie przeznaczone typowo do użytku w gastronomii – w pizzeriach, bistro czy restauracjach, które w swoich menu oferują ten włoski przysmak. 

Piec do pizzy jest sprzętem dość specyficznym i nie należy traktować go jak standardowy piekarnik. Przede wszystkim umożliwia najczęściej przygotowywanie więcej, niż jednej pizzy na raz, co w przypadku lokali gastronomicznych i konieczności realizacji wielu zamówień w krótkim czasie pozostaje nie bez znaczenia.

Piece do pizzy do użytku w gastronomii są przy tym urządzeniami bardzo wydajnymi, o dużej mocy, pozwalającej błyskawicznie i równomiernie wypiekać potrawy, bez względu na wielkość placka czy rodzaje położonych na nim dodatków. Użytkownik może bowiem w precyzyjny sposób ustawić temperaturę czy czas pieczenia

Wśród profesjonalnego sprzętu gastronomicznego piece do pizzy oferowane są w różnych wariantach, w tym jako elektryczne piece do pizzy lub gazowe piece do pizzy

Gazowy piec do pizzy 

Gazowy piec do pizzy jest pewnego rodzaju standardem w gastronomii i urządzeniem, które wykorzystuje się w wielu lokalach, oczywiście specjalizujących się w kuchni włoskiej.

Piece gazowe wyróżniają się doskonałą wydajnością i ekonomią pracy. Dzięki podłączeniu do stałego zasilania (czyli instalacji gazowej w lokalu), takie piece mogą bez trudu pracować stabilnie przez wiele następnych lat, gwarantując świetnie wypieczoną pizzę za każdym razem.

W przypadku korzystania z pieca gazowego do przygotowywania potraw, należy zachować pewne środki ostrożności – ze względu na rodzaj zasilania zaleca się stosowanie stosownej, skutecznej wentylacji, która zapewni prawidłową cyrkulację powietrza i odciąganie szkodliwych oparów. 

Elektryczny piec do pizzy

Alternatywą dla modeli gazowych jest piec do pizzy elektryczny. Przez wielu użytkowników jest uważany, przede wszystkim, za bezpieczniejszy odpowiednik sprzętu – oczywiście ze względu na inny rodzaj zasilania. 

Ze względu na swoje niewielkie rozmiary, a także brak konieczności stosowania aż tak złożonej wentylacji, jak ma to miejsce w przypadku pieców na gaz, elektryczne piece do pizzy można wykorzystywać również w mniejszych lokalach, nawet na dość ograniczonej przestrzeni. 

Wśród elektrycznych modeli dostępne są, na przykład, dwukomorowe piece do pizzy – w których można jednocześnie, niezależnie od siebie, przygotowywać dwie potrawy. Co więcej, chociaż nazwa wskazuje na to, że piec nadaje się do wypieku pizzy, nic nie stoi na przeszkodzie do tego, by przygotowywać w nim również inne potrawy – chociażby takie, jak zapiekanki.

Artykuł sponsorowany

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Prasa do oleju
profesjonalny piec do pizzy
lokal gastronomiczny

Jesteś zainteresowany reklamą?

lokal gastronomiczny