Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Czy miód z kakao może być zdrowym zamiennikiem dla kremów czekoladowych?

19 stycznia 2022 miód z kakao

Czy zdrowe odżywianie może iść w parze z regularnym spożywaniem słodyczy? Choć brzmi to absurdalnie, to jednak jest to możliwe! Wystarczy sięgnąć po miód z kakao, który zastąpi wiele powszechnie uwielbianych słodkich przekąsek i jednocześnie pozwoli cieszyć się ulubionym smakiem wielu słodkości. Jako dodatek do picia w miejsce słodzonego, nie mającego zbyt wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem kakao, dodatek do kanapek, naleśników, a nawet jedzony samodzielnie – prosto ze słoika. Miód z kakao doskonale smakuje w każdej formie.

Miody z kakao jako alternatywa dla kremów czekoladowych

Nie tylko dzieci, ale również dorośli często sięgają po ogólnodostępne w sprzedaży kremy czekoladowe, którymi potrafią raczyć się bez opamiętania. Jak nie trudno się domyśleć, nie zawierają w składzie nic, co mogłoby zyskać miano pełnowartościowego i zdrowego. Cukier, olej palmowy, do tego wszechpotężna ilość emulgatorów. Popularne kremy czekoladowe i kakaowe o takim składzie nie tylko wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie, ale również sylwetkę. Chcąc zatem zmienić swoje nawyki żywieniowe, warto sięgnąć po miód z kakao, który zastąpi tak lubiane, aczkolwiek nafaszerowane konserwantami i barwnikami kremy – bez konieczności rezygnowania z uwielbianych słodkości. Wyprodukowany na bazie naturalnego miodu wielokwiatowego pszczelego nektarowego z dodatkiem kakao, obok wyśmienitego smaku charakteryzuje się szeregiem dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dzieje się tak ze względu na obecność m.in. magnezu, który nie dość, że uzupełnia wszelkie niedobory witamin i składników mineralnych to dodatkowo odżywia i wzmacnia organizm, sprzyja lepszej nauce i zdolności zapamiętywania i koncentracji, a także dodaje energii.

Czy warto włączyć do codziennej diety miody z kakao?

Właściwości prozdrowotne miodu są znane od tysiącleci. Ludzie nie bez powodu sięgali po niego w czasie chorób i infekcji, traktując specyfik jako naturalne i pełnowartościowe lekarstwo – na wiele powszechnych bolączek. Dotyczy to zarówno miodów w czystej postaci, jak i dodatkami. Miód z kakao jest jednym z nich. Zawiera bowiem wszelkie właściwości miodu wielokwiatowego przy jednoczesnym smaku czekoladowego kremu. Aż chciałoby się rzec: połączenie idealne! Nie dość, że wyśmienicie smakuje to dodatkowo uzupełnia niedobory magnezu w diecie. Przypadnie do gustu nie tylko osobom dbającym o nienaganną figurę, ale również pasjonatom zdrowego odżywiania oraz … dzieciom! Miody z kakao są bowiem pyszne i zdrowe, o czym zapewni niejeden (kapryśny) maluch.

Na co zwrócić uwagę projektując restaurację

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

spotkanie biznesowe
Kosz prezentowy z whisky
Na co zwrócić uwagę projektując restaurację

Jesteś zainteresowany reklamą?

Na co zwrócić uwagę projektując restaurację