Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Jak wykorzystać w kuchni dehydrator?

14 lutego 2022 dehydrator

Osoby, którym tematyka zdrowego odżywiania jest bliska, posiadają w swojej kuchni wiele ciekawych i praktycznych sprzętów. Jednym z nich jest dehydrator, dzięki któremu możemy suszyć poszczególne produkty żywieniowe. Staną się one pełnowartościową przekąską bądź bazą do dań głównych. Dlaczego warto zaopatrzyć się w dehydrator i jak wykorzystać go w kuchni?

Na czym polega działanie dehydratora?

Dehydrator działa w bardzo prosty sposób, a mianowicie pozwala zmniejszyć ilość wody w żywności. Dehydratory bywają też nazywane suszarkami do produktów żywnościowych i rzeczywiście, w tej nazwie jest sporo racji, bowiem ostatecznie uzyskujemy wysuszone, lecz pełnowartościowe produkty. Możemy spożywać je solo, na przykład jako przekąskę – dobrym przykładem będą chociażby suszone jabłka czy przekąska z suszonego mięsa. Z drugiej jednak strony dehydrator pomoże nam przygotować produkty, które idealnie sprawdzą się podczas gotowania czy pieczenia. Mowa tutaj przede wszystkim o przyprawach i ziołach, a także o warzywach suszonych, które dodają smaku naszym daniom mięsnym bądź rybnym.

Dla zdrowej i zróżnicowanej diety

Osoby, które chciałyby zdrowo się odżywiać, z pewnością powinny rozważyć zakup dehydratora. Wszystko dlatego, że za jego pomocą przygotują pełnowartościowe produkty, które pomogą im stworzyć smaczne dania, a także przekąski. Dzięki dehydratorowi doskonale wiemy, co znajduje się na naszych talerzach. W procesie suszenia nie są bowiem wykorzystywane żadne sztuczne dodatki, które mają za zadanie ulepszyć smak produktów. Wręcz przeciwnie – stawiamy tutaj na to, co w pełni naturalne. Dzięki dehydratorowi nie będziemy musieli kupować gotowych jogurtów, kabanosów, przypraw czy słodkich i słonych przekąsek, które najczęściej zawierają mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku czy barwników. Pamiętajmy, że dla naszego organizmu najlepsze jest to, co pochodzi z natury.

Moc składników odżywczych

W procesie suszenia żywności nie tracimy cennych składników odżywczych. Zupełnie inaczej może być w przypadku obróbki termicznej – smażenia, duszenia czy nawet pasteryzacji. Co więcej, produkty nie tracą swojego smaku ani aromatu. Co możemy suszyć za pomocą sprzętu, jakim jest dehydrator? Przede wszystkim różnego rodzaju warzywa i owoce, a także mięsa czy grzyby. Wiele osób za ich pomocą przygotowuje własne mieszanki ziół, którzy służą do przyprawiania potraw bądź przygotowywania naparów. Zastosowanie dehydratora w kuchni jest więc bardzo szerokie, dlatego też zdecydowanie warto go zakupić, zwłaszcza jeśli stawiamy na pełnowartościowe, zdrowe produkty żywieniowe.

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Prasa do oleju
profesjonalny piec do pizzy
lokal gastronomiczny

Jesteś zainteresowany reklamą?