Jedzenie na Malcie – charakterystyka i potrawy

0
11
malta jedzenie

Malta jest małym państwem-miastem wyspiarskim położonym na Morzu Śródziemnym w Europie Południowej. Składa się z pięciu wysp – Malty, Gozo, Comino, Cominotto i Filfla, z czego tylko trzy pierwsze są zamieszkane. Malta leży tuż pod Włochami, kulinarnym rajem, który przyćmiewa (bądź wzbogaca) równie smaczną kuchnię maltańską.

Kuchnia maltańska – charakterystyka

Te małe wyspy znalazły się pod kulinarnymi wpływami Włoch i Wielkiej Brytanii – to dzięki nim na wyspie rozpowszechniono makarony, steki, szarlotki i ryby z frytkami. Głównym składnikiem maltańskiej kuchni nadal pozostają ryby i owoce morza, których na wyspach jest pod dostatkiem. Dodatkowo używa się wielu owoców, warzyw i oliwy z oliwek, ponieważ Malta znajduje się w obszarze kuchni śródziemnomorskiej, której podstawy są takie same dla wielu państw nadmorskich. Malta może pochwalić się nie tylko najświeższymi zdobyczami morskimi – maltańskie pieczywo jest znane ze swojego cudownego zapachu.

Malta jedzenie

Turyści i mieszkańcy Malty z chęcią sięgają najpierw po kanapkę – ftira, która jest podawana na różne sposoby i z różnymi składnikami. Często w lokalach pojawia się wersja na zimno z tuńczykiem czy sardynkami, pomidorem, oliwkami, kaparami, a pod nimi sos pomidorowy.
Jak na sąsiada Włoch przystało, Malta oferuje makarony, pizze i kannoli, które jednak smakują troszkę inaczej niż w Italii dzięki darom morza. Inną potrawą pochodzenia włoskiego, którą chętnie je się na Malcie, jest zapiekanka z makaronu z mięsem i sosem pomidorowym – timpana.
Na Malcie bardzo popularne są zupy – kusksu i soppa tal-armla, wykorzystujące warzywa z wyspy. Pierwszą z nich podaje się z makaronem i różnymi dodatkami, a druga jest zupą podawaną z kozim serem. Bardziej ekskluzywnym daniem jest aljotta – dosyć droga zupa ze świeżych ryb i owoców morza.
Dobrze znanym daniem maltańskim jest kapunata – potrawa opierająca się na warzywach, jak pomidory i papryka, kaparach czy oliwkach, w zależności od przepisu i zapasów żywieniowych.
Mięsnym daniem chętnie wybieranym przez Maltańczyków jest potrawka z królika.
Nie da się zgłodnieć podczas zwiedzania Malty, kiedy na każdym kroku można spotkać pastizzerie, czyli stoisko z jedzeniem ulicznym, w którym można kupić m. in. pastizzi, czyli ciasto francuskie z farszem w postaci sera ricotta lub zmielonego groszku.
Na deser warto spróbować rarytasu maltańskiego, pudina tal-hobz, czyli pudding chlebowy – ciasto z mleka i chleba podawane z bitą śmietaną, które posmakuje wszystkim, nawet przeciwnikom słodyczy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here