Masło czy margaryna, a może coś jeszcze? Czym smarować pieczywo?

0
12
masło czy margaryna

Jak wiadomo, masło jest kaloryczne, a także powoduje wzrost cholesterolu we krwi, osoby odchudzające się czy chcące zdrowo się odżywiać starają się więc go unikać. Czy jednak margaryna to dobry wybór? Wiele osób wskazuje na wady takich produktów. Co wobec tego jest najlepsze do smarowania pieczywa?

Masło czy margaryna?

To najczęstszy dylemat, ale choć produkty te są najpopularniejsze, wcale nie są jedynymi, jakie wchodzą w grę. Tak naprawdę są wyborem najgorszym, gdyż masło jest, jak było wspomniane, wysokokaloryczne, margaryna zaś nie ma najlepszego składu. Jest dość sztuczna, co też wiele osób odczuwa w smaku – z tego powodu masło jest wybierane chętniej. Warto jednak dowiedzieć się, że możliwe są też inne rozwiązania, choćby masło… roślinne. Jest ono świetnym wyborem nie tylko dla wegan, ale też dla wszystkich osób, które chcą odżywiać się zdrowiej, jak i pragną nieco urozmaicenia w swym menu.

Masła roślinne

Można kupować gotowe lub przyrządzać je samemu. Najbardziej znane jest masło orzechowe, które, gdy nie zawiera cukru i soli, jest na tyle uniwersalne w smaku, że śmiało może zastępować masło zwierzęce – będzie pasować do bardzo różnych składników kanapek.
Inne popularne zwłaszcza wśród wegan rodzaje masła to pistacjowe czy migdałowe. Mają one ciekawy smak, zależny też od tego, czy masło zostało sporządzone z orzechów surowych, czy prażonych, obranych czy w skorupkach. Warto jednak pamiętać, że masło, jako iż jest tłuszczem, zawsze będzie kaloryczne, dlatego, kiedy chce się schudnąć, z takimi składnikami nie można przesadzać. Osoby w takiej sytuacji mogą wybrać jeszcze inne rozwiązania, zdrowsze, znacznie mniej kaloryczne, a często też, w opinii wielu osób, smaczniejsze.

Oliwa z oliwek

Jest świetna do skropienia pieczywa – oczywiście pod warunkiem, że lubi się jej charakterystyczny smak. Oliwę w dodatku można dowolnie aromatyzować czy kupować aromatyzowaną. Świetnie będzie smakować kanapka na przykład z oliwą czosnkową, ale i pomarańczową czy cytrynową. Oliwa ma same zalety – jest niezwykle bogata w cenne składniki, dodatnio wpływa na pracę serca i nie tylko nie podwyższa cholesterolu, ale wręcz go obniża!

Awokado

To najzdrowszy owoc świata, bogaty w niezwykle cenne tłuszcze. Wiele osób nie wie, jak go jeść. Można robić to na różne sposoby, a z pewnością wykorzystanie go w postaci smarowidła do pieczywa jest jednym z najlepszych zastosowań. Wystarczy dojrzałe awokado rozgnieść widelcem z dodatkiem soli i pieprzu (można też dodać oliwę oraz odrobinę soku z cytryny czy limonki, co doda charakteru oraz sprawi, że awokado brzydko nie ściemnieje). Będzie pysznie i niezwykle zdrowo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here