Oryginalna pizza wywodzi się z Włoch – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Niektórym trudno jest jednak uwierzyć, że znane na całym świecie danie kuchni włoskiej w Polsce przyrządza się zupełnie inaczej. U wielu mieszkańców Europy zaskoczenie budzi również fakt, że Polacy spożywają pizzę z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. To oczywiście nie wszystkie możliwe pomysły na jej skonsumowanie. Jakie są najpopularniejsze sosy do pizzy w Polsce i poza nią?
Typowe sosy do pizzy
Najczęściej wybierany sos do pizzy to sos pomidorowy. Zazwyczaj do przyprawienia go używa się bazylii, oregano, czosnku lub cebuli. Jeżeli chce się stworzyć wariant bardziej pikantny, dodaje się ostrej papryki.
We włoskiej pizzy sos ma postać świeżego przecieru pomidorowego. W Polsce często używa się gotowego przecieru, koncentratu lub keczupu. Nie dość, że rozsmarowuje się je na spodzie ciasta, to jeszcze polewa się nimi ser czy inne wierzchnie składniki. We Włoszech ta praktyka nie jest stosowana.
Innym popularnym w Polsce sosem do pizzy jest sos czosnkowy. Powstaje on na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu i świeżego czosnku. Często do smaku przyprawia się go ziołami. We Włoszech nie używa się na wierzch żadnych sosów, za to popularne jest jedzenie ciasta z oliwą z oliwek.
Nietypowe sosy do pizzy
Inną, mniej popularną wersją jest sos barbecue wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych. Dzięki niemu pizza nabiera zarówno ostrości, jak i słodkości. Pasuje szczególnie do mięsnych wersji tego włoskiego dania. Dobrze komponuje się również z serami.
W pizzeriach coraz częściej stosuje się sos śmietanowy, który przyrządza się podobnie jak sos typu carbonara. Jest bardzo tłusty i ciężki, ale za to aromatyczny i smaczny. Nie należy z nim jednak przesadzać. W Polsce używa się go szczególnie do pizzy wiejskiej.
– Pesto to zielony sos wywodzący się z Genui we Włoszech. Stanowi bardzo ciekawą alternatywę dla sosu pomidorowego. Tradycyjne przepisy wskazują na to, aby przyrządzać go ze świeżej bazylii, orzeszków pinii, parmezanu, soli i oliwek – tłumaczy przedstawiciel pizzerii Bazylia z Płocka. To na pewno oryginalny pomysł na sos do pizzy, warto więc go wykorzystać choćby w kuchni domowej.
W Polsce trudno wyobrazić sobie pizzę bez keczupu czy sosu czosnkowego. Raz na jakiś czas można jednak spróbować innych ciekawych wariantów.