Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Niezdrowe jedzenie – dlaczego groźne? Czego musisz unikać?

6 lutego 2021 niezdrowe jedzenie

Jednym z czynników negatywnie wpływających na kondycję organizmu jest niezdrowe jedzenie. Warto dbać o dietę, unikając przetworzonych produktów, oferowanych przez sklepy czy popularne punkty gastronomiczne. Jakie skutki może wywołać niezdrowe jedzenie? Co należy wyeliminować lub ograniczyć?

Niezdrowe jedzenie – czym jest? Przykłady

Pod często używanym hasłem „niezdrowe jedzenie” kryją się przede wszystkim produkty przetworzone, o dużej kaloryczności. Zawierają one mnóstwo substancji chemicznych – są to głównie emulgatory i konserwanty, których zadaniem jest przedłużenie świeżości i zahamowanie naturalnego procesu psucia się żywności. Niezdrowe jedzenie zawiera również barwniki nadające produktom określony kolor, a także rozmaite polepszacze smaku i aromatu, niewiele mające wspólnego z tym, co naturalne.

Czego zatem unikać? Na pewno nienasyconych kwasów tłuszczowych typu trans, których nie brakuje m.in. w przetworzonych, smażonych daniach fast-food (np. frytkach, panierowanym mięsie), pączkach, krakersach czy herbatnikach. Niewskazane jest spożywanie białego pieczywa – przynajmniej częściowo warto zastąpić go ciemnym. Niezdrowe jedzenie to na pewno słodycze i przekąski. Zazwyczaj zawierają one ogromne ilości nie tylko soli i cukru, ale też oleju palmowego. Na dodatek są wysokokaloryczne, podobnie zresztą jak słodkie napoje i soki.

Przetworzone, niezdrowe jedzenie to mnóstwo produktów, które są stale obecne w wielu polskich domach. Przykładem jest kiepskiej jakości wędlina paczkowania, parówki, margaryna, serki topione, słodkie płatki śniadaniowe, kolorowe jogurty, deserki i napoje mleczne, słone orzeszki, chrupki, lody. Wielu producentów stosuje pewne sztuczki, zamieszczając na opakowaniach hasła typu „fit”, „light” czy „slim”, sugerujące, że dana rzecz jest odpowiednia dla zdrowia i sylwetki. Aby być pewnym, czy rzeczywiście tak jest, trzeba sprawdzić skład.

Skutki niezdrowej diety

Niezdrowe jedzenie bardzo źle oddziałuje na ludzki organizm. Problemem nie jest tylko otyłość. Ogromnym ryzykiem przy złej diecie stają się schorzenia związane z pracą serca i całego układu krążenia. Najlepszym przykładem jest nadciśnienie tętnicze oraz miażdżyca. Efektem wieloletniego spożywania kiepskiej, przetworzonej żywności jest udar, zawał serca oraz poważne problemy z nerkami. Niezdrowe jedzenie niszczy też żołądek i wątrobę, zaburza pracę jelit oraz może być przyczyną występowania cukrzycy typu 2 i kamicy żółciowej. Człowiek niewłaściwie się odżywiający często zaczyna po pewnym czasie zauważać dodatkowe skutki w postaci osłabienia organizmu, pojawienia się alergii, zapalenia stawów. Niezdrowe jedzenie negatywnie oddziałuje również na stan cery, włosów i paznokci.

Na co zwrócić uwagę projektując restaurację

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Nowoczesne rozwiązania w cateringu dietetycznym
W czym jest białko
W czym jest potas

Jesteś zainteresowany reklamą?

W czym jest potas