smakujlokalnie.pl

smakujlokalnie.pl – dieta, przepisy, zdrowie

blender
Kuchnia

Praktyczny dodatek do kuchni – blender kielichowy

Warto mieć w kuchni sprzęt, który uczyni przygotowywane posiłki jeszcze lepszymi i smaczniejszymi. Co więcej, urządzenia takie często usprawniają cały proces, dzięki czemu zaoszczędza się również czas. Jednym z takich akcesoriów jest blender kielichowy. Do czego on właściwe służy i czy rzeczywiście warto go mieć?

Zastosowanie blendera kielichowego

Blendery kielichowe wykorzystuje się między innymi do tworzenia różnego rodzaju przysmaków, jakimi są:

  • smoothie,
  • koktajle,
  • desery,
  • zupy,
  • pasty,
  • konfitury,
  • shake.

Blender jest na tyle wielofunkcyjny, że za pomocą jego można mieszać, rozdrabniać, mielić, czy siekać konkretne produkty. Często wykorzystywany jest on również do sprawnego kruszenia lodu, który może okazać się świetnym dodatkiem chociażby do drinków.

Na co zwrócić uwagę wybierając blender?

Wszystko wskazuje na to, że blender kielichowy może być idealnym urozmaiceniem do Twojej kuchni. Jednak, przed dokonaniem zakupu warto zastanowić się nad tym, jaki konkretnie blender wybrać. Decyzja może być szczególnie problematyczna, gdyż na rynku roi się od wszelkiego rodzaju blenderów, które różnią się nie tylko parametrami, ale także poszczególnymi funkcjami. A więc niezaznajomiona w temacie osoba może mieć z tym naprawdę spory problem. Wybierając blender kielichowy, przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na takie aspekty, jak:

  • prędkość obrotowa ostrza – w tym przypadku zasada jest dość prosta, im większa prędkość ostrza, tym twardsze produkty blender zmieli. Jeśli więc będziesz wykorzystywać urządzenie do twardych składników, zastanów się nad modelami z prędkością przynajmniej 30 000 obrotów na minutę;
  • pojemność kielicha – jeśli przygotowywane posiłki będą przeznaczone dla kilku osób, aby usprawnić cały proces, warto zastanowić się nad większych rozmiarów blenderem;
  • odporność na zmienne temperatury – cecha ta w szczególności przyda się podczas mieszania gorących zup. Dzięki termoodporności blender nie ulegnie uszkodzeniu;
  • ilość i jakość ostrzy – w blenderach zazwyczaj umieszcza się co najmniej dwie pary ostrzy, co w większości przypadków powinno wystarczyć. Ważne, aby ostrza takie wykonane były z dobrej jakości materiałów. Przykładowo może to być stal nierdzewna lub szlachetna, która zapewni urządzeniu funkcjonalność na długie lata;
  • dodatkowe funkcje – blender kielichowy dzięki rozbudowanym funkcjom może mieć naprawdę szerokie zastosowanie. Jakie okażą się niezbędne, to już zależy od danej osoby i jej potrzeb. Przykładowymi funkcjami mogą być: możliwość siekania ziół, orzechów, nasion, mieszanie gorących produktów, kruszenie lodu, tryb pracy pulsacyjnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *