Prowadzenie restauracji to wbrew pozorom bardzo duże przedsięwzięcie. Prowadząc lokal gastronomiczny, trzeba dbać o każdy szczegół, od wyboru produktów spożywczych u producenta, przez dobór pracowników, po odpowiednią strategię marketingową. Największym powodzeniem cieszą się lokale, które serwują pyszne, a przede wszystkim świeże jedzenie. Kluczem do świeżości serwowanych potraw jest zrównoważone podejście do zaopatrywania kuchni. Przeczytaj, w jaki sposób przyczynić się może do tego zastosowanie pakowarki próżniowej.
ŚWIADOME ODŻYWIANIE
Trendy w odżywianiu Polaków zmieniają się. W ostatnich latach zauważalny jest wzrost zainteresowania zdrową kuchnią. Konsumenci są bardziej świadomi. Zanim zaopatrzą swoją domową lodówkę, z wnikliwością analizują składy widniejące na etykietach produktów spożywczych. Nic dziwnego, że i restauratorom przyglądają się dużo uważniej. Wybierając lokal gastronomiczny na uroczysty obiad czy kolację oczekujemy, że to, co otrzymamy na talerzu będzie świeże, zdrowe i najwyższej jakości. Przetwarzane produkty mają znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia. Niemniej jednak nafaszerowane są chemią i konserwantami.
EKONOMIA W KUCHNI
Każdy restaurator bądź menedżer lokalu gastronomicznego dąży do tego, by wszystkie produkty widniejące w karcie dań, były dostępne „od ręki”. Wyobraźmy sobie sytuację: klient chce zaimponować dziewczynie, zabiera ją do ulubionej restauracji na popisowe danie szefa kuchni, jednak na miejscu okazuje się, że z powodu braku składnika, kelner proponuje inną alternatywę i oboje muszą obejść się smakiem. Przy kolejnej okazji, z dużym prawdopodobieństwem wybiorą inny lokal. Chcąc uniknąć takiej sytuacji, restauratorzy słusznie zaopatrują swoje kuchnie z nadwyżką produktów niezbędnych do przygotowania potraw widniejących z menu. Nikt nie ma jednak wpływu na wybory konsumentów, stąd też w wielu przypadkach może dochodzić do marnowania nadwyżek mięsa, warzyw czy owoców.
PAKOWARKA PRÓŻNIOWA JAKO SPOSÓB NA OGRANICZANIE STRAT W KUCHNI
Profesjonalna pakowarka próżniowa (dostępna w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Pakowarki-prozniowe/70) w kuchni restauracyjnej może przynieść wiele korzyści. Przede wszystkim ułatwi porcjowanie produktów, na przykład mięsa czy ryb. Pakowanie próżniowe odcina dostęp tlenu do produktów, dzięki czemu nie rozwijają się na nich bakterie odpowiedzialne za gnicie. Hermetyczne zamknięcie owoców i warzyw pozwala zatrzymać ich smak i właściwości przez dłuższy czas. Pakowanie próżniowe nie wymaga stosowania substancji konserwujących, chyba że zostanie wykorzystane jako sposób na marynowanie mięsa. Produkty mogą być zapakowane w stanie surowym lub gotowe do spożycia.