smakujlokalnie.pl

Blog tematyczny – dieta, przepisy, zdrowie

Sekrety kuchni meksykańskiej
Kuchnia Rekreacja Turystyka

Sekrety kuchni meksykańskiej – przepisy na pikantne dania prosto z Meksyku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie tajemnice kryją się w kuchni meksykańskiej? Ta kuchnia kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi smakami, ale czy wiesz, jak uzyskać ten odpowiedni balans przypraw? Sekrety kuchni meksykańskiej to nie tylko korzenie, ale także różnorodność kulturowa, która ma wpływ na kulinarne tradycje. Niżej przedstawione przepisy na pikantne dania prosto z Meksyku na pewno zaspokoją Twoje zapały kulinarne. Od klasycznej salsa do tortilli z krewetkami – śmiało sięgnij po te przepisy i wypróbuj coś nowego.

Kolorowe przystawki i dania meksykańskie

 Meksykańska kuchnia jest znana ze swojej różnorodności i intensywnych smaków. Charakterystyczne dla niej są przekąski i przystawki, które nazywa się antojitos. Są to małe dania, podawane przed głównymi potrawami, które wprowadzają nas w meksykański nastrój. Najpopularniejsze antojitos to guacamole, nachos, tacos, quesadilla czy burritos. Każdy z tych przysmaków ma niepowtarzalny smak, który wynika z wykorzystania przede wszystkim czerwonej fasoli, kukurydzy, papryki i kurczaka. Wiele meksykańskich potraw wykorzystuje ostre przyprawy, takie jak chilli, co sprawia, że dania są wyjątkowo pikantne i aromatyczne. Kolorowe i intensywnie zapachowe dania meksykańskie, to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego.

Sekrety kuchni meksykańskiej
Sekrety kuchni meksykańskiej

Kukurydziane pyszności – meksykańskie dania z kukurydzą

Kukurydza jest ważnym składnikiem wielu meksykańskich potraw. Znajduje się w tortillach, quesadillas, tamales. Istnieją też potrawy z kukurydzy, w których kukurydza jest głównym składnikiem, jak elotes (gotowana kukurydza z oliwą i przyprawami), esquites (gotowane ziarna kukurydzy, mieszane z masłem i przyprawami) czy tlacoyos (kukurydziane placuszki z mięsem, drobno posiekaną kapustą i sosem). Kukurydziane pyszności są bardzo proste do przygotowania, ale bogate w smak i wartości odżywcze. Dzięki wspaniałym połączeniom smakowym, kukurydziane pyszności są ulubionym daniem zarówno dla Meksykanów, jak i dla ludzi na całym świecie. Inne ważne składniki w tej kuchni to kolendra, wołowina, bataty, limonka, fasola, chili i awokado. 

Jak przyrządzić najlepsze tacos? Kuchnia meksykańska na talerzu

 Aby przyrządzić najlepsze tacos, potrzebujemy kilku składników oraz odpowiednio wybranej technologii ich przygotowania. Na początek warto wybrać świeże warzywa, aromatyczną mięsną kiełbasę, a także ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kolendra, cytryna czy tabasco. Następnie należy dokładnie umyć i obrać warzywa – pomidory, paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Mięso lub kiełbaskę smażymy na patelni, dodając ulubione przyprawy. Na koniec potrzebujemy jeszcze dobrej jakości tortilli, które możemy upiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej patelni. Na nim umieszczamy już przygotowane składniki oraz mięso lub kiełbasę, a wierzch posypujemy jeszcze ulubionymi przyprawami. Gotowe! Nasze genialne tacos są już gotowe do podania i zjedzenia. Tacos można podać także z guacamole. Wystarczy rozgnieść awokado, dodać do niego oliwę, pieprz, sól, cebulę i pomidory. Smacznego!