Jeśli jesteś miłośnikiem krewetek i szukasz szybkiego i prostego przepisu na ich przygotowanie, to koniecznie spróbuj pysznych krewetek w białym winie! Ta delikatna i aromatyczna potrawa jest idealna na romantyczną kolację czy uroczysty obiad. Nie tylko jest łatwa do przygotowania, ale także smakuje wyjątkowo i zachwyca swoim bogatym smakiem. Nie czekaj dłużej i spróbuj tego przepisu już dziś!
Składniki
- 500g krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki bulionu
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania składników. Krewetki oczyszczamy, usuwamy skorupki i oskórki, pozostawiając ogonki. Czosnek i cebulę kroimy na drobne kawałki, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki powinny być gotowe do użycia.
Następnie, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę, i smażymy przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Po tym dodajemy krewetki na patelnię i smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe. Następnie zdejmujemy krewetki z patelni i odstawiamy na bok.
W tej samej patelni, dolewamy białe wino i bulion. Dusimy na średnim ogniu przez kilka minut, aż sos się zagęści. Dodajemy sok z cytryny, masło, płatki chili, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem, aż masło się rozpuści.
Na koniec, dodajemy krewetki z powrotem na patelnię i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystko się dokładnie połączy i krewetki będą gotowe. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!