Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Zachowaj smaki lata na dłużej! Przygotuj przetwory i suszone owoce

14 października 2022 Suszone owoce przygotowane w suszarce spożywczej

Lato w Polsce to prawdziwa feeria barw, smaków i zapachów! Świeże, sezonowe owoce i warzywa smakują o tej porze roku wyjątkowo dobrze. Na szczęście istnieją znane od pokoleń sposoby na to, aby cieszyć się nimi znacznie dłużej niż tylko od czerwca do września. Jeśli nigdy nie przygotowywałeś samodzielnie przetworów, koniecznie spróbuj! Podpowiadamy, jak się za to zabrać.

Z tekstu dowiesz się:

  • jakimi metodami można przygotowywać przetwory na zimę,
  • jak wygląda najprostszy przepis na przetwory z owoców,
  • dlaczego warto suszyć owoce i warzywa na zimę.

Wbrew pozorom, przygotowanie domowych przetworów wcale nie jest trudne! Potrzebujesz jedynie świeżych owoców lub warzyw, cukru bądź przypraw (w zależności od tego, co przetwarzasz), kilku słoików oraz… trochę wolnego czasu. Jeśli masz zamiar przygotować nie tylko weki, ale też np. suszone chipsy z jabłek, przyda Ci się również suszarka spożywcza. Warto spróbować i przekonać się, że własnoręcznie przygotowane dżemy i inne rarytasy smakują zupełnie inaczej niż te ze sklepu!

Przetwory w słoiku i nie tylko, czyli co i jak można przetwarzać?

Na samą myśl o dobrych przetworach na zimę masz w głowie listę ulubionych owoców i warzyw, których smakiem chcesz cieszyć się podczas chłodnych miesięcy roku? To świetnie! Zanim jednak weźmiesz się za usuwanie pestek i krojenie, poznaj metody, za pomocą których możesz przetworzyć różne produkty sezonowe:

  • mrożenie – to najprostsza metoda na przechowywanie owoców i warzyw nawet przez kilka miesięcy; mrozić można wiele produktów spożywczych. Wyjątkiem są m.in. warzywa i owoce o dużej zawartości wody, nabiał, produkty wysokotłuszczowe i produkty, które były wcześniej mrożone;
  • pasteryzowanie – to metoda, za pomocą której przygotujesz przetwory warzywne, np. domową passatę pomidorową czy ogórki konserwowe; polega na włożeniu słoików z zawartością do garnka z wodą w temperaturze powyżej 60°C (unikając wrzenia) lub do rozgrzanego piekarnika;
  • kiszenie – najpopularniejszy sposób na przetwarzanie ogórków, ale też np. marchwi czy czosnku;
  • marynowanie – konserwowanie za pomocą octu – ten proces sprawdza się np. w przypadku papryki, ogórków czy grzybów;
  • suszenie – najpopularniejszym produktem dobrym do suszenia są zbierane jesienią grzyby, ale latem przygotować w ten sposób można też morele, jabłka czy gruszki.

Najpopularniejsze przetwory – przepis na dżem

Wszystkich sposobów na przygotowanie różnych przetworów nie sposób opisać w jednym artykule. Jest ich mnóstwo, a na dodatek każda pani i każdy pan domu mają swoje własne, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, przepisy.

Aby jednak przekonać się, że robienie weków wcale nie jest trudne, sprawdź poniżej podstawowy przepis na przetwory z owoców. Sprawdzi się on w przypadku truskawek, wiśni, porzeczek i wielu, wielu innych. To tylko 3 proste kroki!

  1. Wyparz słoiki oraz dobrane do nich pokrywki.
  2. Umyj owoce. Usuń z nich ewentualne pestki. Jeśli trzeba, pokrój miąższ ze skórką na mniejsze części.
  3. Gotuj z cukrem i odrobiną wody na małym ogniu tak długo, aż owoce puszczą sok. Pamiętaj o mieszaniu.

I gotowe! Teraz wystarczy przełożyć dżem do słoików i szczelnie zamknąć. Jeśli robisz więcej niż jeden rodzaj przetworów, warto zadbać o naklejki z podpisem – napisz na nich dodatkowo datę produkcji, aby uniknąć wątpliwości dotyczących przydatności do spożycia.

Suszone warzywa i owoce – Twój sposób na smak lata o każdej porze roku

Do przygotowania większości przetworów nie potrzebujesz żadnych specjalnych urządzeń – wystarczy kuchenka, garnek i słoiki. Sprawa ma się nieco inaczej, jeśli chcesz wysuszyć owoce, warzywa lub grzyby. W piekarniku proces ten zajmie wiele godzin i pochłonie dużo energii elektrycznej, dlatego warto wyposażyć swoją kuchnię w suszarkę spożywczą. Dzięki niej skutecznie i znacznie szybciej wysuszysz jabłka, gruszki i wszelkiego rodzaju owoce jagodowe, a także warzywa, które będą świetną bazą do przygotowania zimowych zup. Wszystkie produkty zachowają pełnię smaku i będą zawierać mnóstwo składników odżywczych i witamin, których często brakuje zimą.

Jeśli szukasz idealnego urządzenia do przygotowania tego rodzaju przetworów na zimę, zwróć uwagę na małe AGD Zelmer. W ofercie tej marki znajdziesz wyprodukowaną w Polsce, łatwą w użyciu i funkcjonalną suszarkę spożywczą ZFD1010 o mocy 520 W oraz maksymalnym obciążeniu 11 kg. Co ciekawe, dzięki temu sprzętowi możesz oszczędzać energię, susząc kilka rodzajów produktów jednocześnie. Umożliwiają to 4 tace, które możesz ustawić na 2 różnych wysokościach. To urządzenie, które z pewnością ułatwi życie każdemu, kto lubi gotować!

Przygotowanie przetworów na zimę wcale nie jest trudne. Jeszcze nie jest za późno, aby zaopatrzyć się w suszarkę oraz słoiki i zachować smaki letnich owoców i warzyw, a potem cieszyć się nimi podczas chłodnych, zimowych dni.

Na co zwrócić uwagę projektując restaurację

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

lokal gastronomiczny
Lubisz owoce? Poznaj przepis na pierogi z jagodami!
Jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego? Oto łatwy przepis!

Jesteś zainteresowany reklamą?

Jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego? Oto łatwy przepis!