Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Dietojarska kuchnia żydowska – tradycje i smaki Żydów

6 marca 2023 kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska to jedna z najstarszych i najbardziej charakterystycznych kuchni etnicznych na świecie. Historia Żydów jest pełna ciekawych faktów i pamiątek kulinarnej sztuki, a tradycyjne smaki i potrawy pozostają niezmiennie popularne na całym świecie. Jarska kuchnia, zwana również kuchnią koszerną, opiera się na surowcach, które są zgodne z zasadami prawa żywnościowego Żydów. W ramach tej kuchni powstało wiele wspaniałych sposobów przyrządzania dań z mięsa, warzyw i różnego rodzaju słodkości. W tym artykule zapraszamy do odkrywania tajemnic diety Żydów i poznania najważniejszych smaków ich kuchni.

Jarskie potrawy kuchni żydowskiej

Jarskie potrawy to dania przygotowywane bez mięsa na co dzień w dniach postów oraz świętach religijnych. W kuchni tej potrawy jarzynowe mają swoje ważne miejsce, w której zioła, warzywa oraz przetwory z nich przygotowane są podstawą smaku dań. Są to lekkie i aromatyczne dania, w których doceniana jest prostota, ale jednocześnie smak. Niektóre ze znanych potraw to np. chłodnik, zupa z suszonych grzybów, fyllo z kapustą i pieczarkami, a także szczególnie w okresie świątecznym – nadziewana ryba, wywar warzywny, chałka, placki ziemniaczane i hummus. Jarskie potrawy są bardzo bogate w składniki i wartości odżywcze, co czyni je idealnym wyborem dla wegetarian i wegan, a nierzadko także dla mięsożerców, którzy poszukują odmian w swojej diecie.

kuchnia żydowska
kuchnia żydowska

Potrawy kuchni żydowskiej z mięsem

Kuchnia Żydów zawsze była bardzo różnorodna i bogata w tradycyjne potrawy. Jedną z najbardziej znanych potraw jest pastrami. Jest to rodzaj wędzonego mięsa wołowego, które często spożywa się wraz z chlebem ryżowym lub w formie kanapki. Popularną potrawą mięsną są klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym, znane jako klopsy. Popularne są też krokiety z mięsem, które są smażone i serwowane z chrzanem. Również rozpoznawalne są gołąbki, mięsne i wegetariańskie, wypełnione ryżem i różnymi przyprawami. Warto również wspomnieć o czulencie lub kuglu z kaczką, czy też w wersji bez mięsa. Kuchnia Żydów jest z pewnością wyśmienita, zdrowa i na każdą kieszeń.

Przepis na tradycyjny cymes – słodkie, żydowskie danie

Przepis na tradycyjny cymes to wspaniałe, słodkie danie, które od wieków cieszy się popularnością wśród Żydów. Cymes w skrócie to słodki gulasz z owocami, suchymi śliwkami, rodzynkami, marchewkami, cynamonem i kawałkami cytryny. Najważniejszym składnikiem jest jednak mak, który stanowi podstawę cymasu. Przygotowanie dania jest stosunkowo proste, choć wymaga trochę czasu i cierpliwości. Mak gotujemy, a następnie miksujemy razem z mlekiem i cukrem, by uzyskać gładką masę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie i cała masa zgęstnieje. To idealne danie na rodzinne uroczystości czy do podzielenia się z przyjaciółmi na słodki poczęstunek.

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Prasa do oleju
profesjonalny piec do pizzy
lokal gastronomiczny

Jesteś zainteresowany reklamą?