Łosoś i szpinak to idealne połączenie znane od lat. Sprawdza się podczas wszelkich spotkań towarzyskich i bankietów, szczególnie w formie niewielkich przekąsek. Doskonałym wyborem są roladki z dodatkiem serka śmietankowego oraz wędzonego łososia. Jak je przygotować?
Jak przygotować roladę szpinakową z łososiem?
Składniki na roladę szpinakową z łososiem:
- 250 g szpinaku,
- 15 g masła,
- 2 jajka,
- 100 g łososia wędzonego na zimno,
- 70 g puszystego serka śmietankowego,
- ząbek czosnku,
- 15 g mąki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Podgrzej szpinak na patelni razem z masłem i drobno posiekanym czosnkiem. Zmiksuj całość na małe drobinki i dopraw solą oraz pieprzem. Ostudź i dodaj żółtka oraz białka ubite na sztywną masę. Dodaj mąkę. Wymieszaj całość. Wyłóż masę szpinakową na dnie blachy, na której znajduje się już papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 175°C przez 10 min. Pokrój warstwę biszkoptu szpinakowego w paski i posmaruj każdy z nich serkiem śmietankowym. Ułóż na wszystkim po plastrze wędzonego łososia. Zawiń całość i odłóż do lodówki.
Możesz również posmarować całą warstwę łososia, zawinąć ją i pokroić na mniejsze plasterki na samym końcu. Więcej ciekawych przepisów na szybkie przekąski z łososiem znajdziesz tutaj: https://mowisalmon.pl/.
Kiedy sprawdzą się roladki ze szpinakiem i łososiem?
Roladki ze szpinakiem i łososiem sprawdzają się doskonale podczas różnych okazji. Są świetnym wyborem wszędzie tam, gdzie przydadzą się małe przekąski idealne do zjedzenia na raz. Warto więc przygotować je z myślą o bankiecie czy nawet rodzinnym śniadaniu. Są pełne smaku i prezentują się bardzo efektownie ze względu na połączenie trzech kolorów – zieleni, bieli i pomarańczy. Całość można udekorować również gałązkami świeżego koperku, który idealnie komponuje się z łososiem.
Więcej nietypowych przepisów na dania z wykorzystaniem łososia znajdziesz na stronie internetowej http://mowisalmon.pl/przepisy. To świetna baza inspiracji dla osób, które kochają gotować.