Tłuszcz, który wybieramy do smażenia, powinien być przede wszystkim zdrowy i odpowiedni do czasu, w jakim będziemy przygotowywać daną potrawę.
Na czym smażyć i jak dobrać odpowiedni tłuszcz?
Każdy rodzaj tłuszczu jest przeznaczony do innego smażenia. Warto wiedzieć, że niektóre tłuszcze są idealne do krótkiego smażenia, a inne do długiego. Najlepszy olej powinien posiadać kwasy tłuszczowe jednonienasycone i zostać poddany rafinacji. Taki olej jest odporny na wysokie temperatury i procesy, które w nim zachodzą.
Oliwa z oliwek
Tłuszcz ten posiada właściwości antyoksydacyjne, dlatego uważany jest za jeden z najzdrowszych. Jednak w przypadku smażenia nie nadaje się do obróbki żywności, ponieważ można go stosować w niewielkich ilościach. Jego zastosowanie idealnie nadaje się do sałatek, którym dodaje wielu wartości odżywczych.
Masło
Smażenie na tym tłuszczu powinno odbywać się w niskiej temperaturze, aby produkt nie był szkodliwy dla zdrowia. Mocne rozgrzanie masła prowadzi do jego palenia, które zawiera substancje rakotwórcze. Innym tłuszczem tego typu jest masło klarowane, które doskonale nadaje się do długiego smażenia.
Olej rzepakowy
To tłuszcz posiadający nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Olej ten możemy kupić rafinowany lub tłoczony na zimno. Olej rzepakowy rafinowany jest przeznaczony do dłuższego smażenia natomiast tłoczony na zimno, nadaje się do podsmażania potraw.
Olej kokosowy
Jest produktem świetnie dostosowanym do długiego smażenia, jednak tylko wtedy, gdy jest on rafinowany. Ten rodzaj tłuszczu nie podwyższa cholesterolu, dlatego doskonale nadaje się dla osób posiadających zwiększony jego poziom.
Na jakim tłuszczu należy smażyć wybrane produkty?
Mięso wieprzowe najlepiej jest smażyć olejem rafinowanym takim jak, np. olej rzepakowy lub smalec. Kurczaka i indyka smażymy na bardzo mocnym, rozgrzanym tłuszczu rafinowanym, a steki czy serca podsmażamy na oleju słonecznikowym.
Wszystkie kotlety, jak np. mielone czy schabowe powinny zostać podsmażone na smalcu.
Warzywa posiadające korzeń można śmiało smażyć na oleju sezamowym, słonecznikowym, rzepakowym oraz z pestek winogron. Pozostałe warzywa, które są pokrojone drobno, smażymy krótko na oleju rafinowanym.
Podsumowując, podczas smażenia należy wybrać odpowiedni olej i dostosować go do czasu smażenia potraw. pamiętajmy, by takie produkty jak, np. pestki z dyni czy słonecznika nie były smażone na żadnym tłuszczu, ponieważ one same posiadają go dużo w sobie.