AKTUALNOŚCIBlog

Wesołe krowy dają najlepsze mleko!

 

Są na świecie takie wesołe i towarzyskie stworzenia, które chętnie współpracują z człowiekiem, a za dobre traktowanie dają mu nagrody. Lokalni wytwórcy serów, którzy sami hodują krowy, dostarczają wyroby tworzone metodą tradycyjną. Tak jak to się robiło kiedyś. Różnica między produkcją masową a tradycyjną jest ogromna. Zresztą przekonajcie się sami.

 

Mleko standaryzowane czy prosto od krowy ?

Mleko które trafia do mleczarni pochodzi od kilkudziesięciu dostawców. Jest po prostu masowo skupowane z różnych gospodarstw, a następnie ujednolicane pod względem jakości- czyli standaryzowane. Tłuszcz oddziela się sztucznie od mleka a następnie dodaje aby osiągnąć pożądany efekt. Po cyferkach widocznych na opakowaniu(3,2%, 2%, 0,5%),widać co mleczarnia z tym mlekiem zrobiła. Kupując nabiał od serowarów zagrodowych, poza oczywistym stwierdzeniem z jakiego gospodarstwa  ono jest, możemy również odpowiedzieć na pytanie od której ono mućki pochodzi i czy z udoju porannego czy wieczornego.

 

 

UHT, pasteryzacja, mikrofiltracja i prosto od krowy

Zacznijmy od UHT- mleko idealne na wojnę. Dzięki temu, że przez kilka sekund podgrzewane do ultra wysokiej temperatury (130 stopni Celcjusza), jest zdatne do spożycia aż przez pół roku i to stojąc na sklepowej półce a nie w lodówce. Niestety całkowicie jałowe- nie posiada żadnych drobnoustrojów, ani tych niekorzystnych ani korzystnych dla człowieka.

Mleko pasteryzowane- podgrzewane do temperatury około 70 stopni przez kilkanaście sekund. Taki pozwala przedłużyć okres przydatności do spożycia na okres około tygodnia, ogranicza występowanie drobnoustrojów ale nie wyjaławia mleka.

Mleko mikrofiltrowane- tutaj pasteryzacja następuje w niższej temperaturze i dodatkowo jest "przesiewane" przez mikrofiltry, które czyści je z bakterii.

Mleko surowe- pochodzi prosto od krowy, takie jakie natura dała. Posiada wszystkie drobnoustroje i jest niepowtarzalne. Co to znaczy ? Że za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wszystko zależy od pogody, od pory roku, od fazy laktacji krowy. Klienci nie są jeszcze świadomi, że mleko i wytwarzane z niego wyroby w jednym tygodniu będą smakować inaczej niż w drugim. A na tym polega cały urok naturalnych produktów :)

 

 

Ser z dodatkiem czy dodatek z serem?

Mamy w Polsce mnóstwo naturalnych serów z mleka od szczęśliwych i zadbanych krów, które na wieść o tablicy Mendelejewa zrobiłyby wielkie oczy. Bo ich hodowcy nie szepczą ukradkiem, co by tu dodać, żeby ulepszyć smak sera. Taki ser z lokalnej serowni broni się sam. No, czasem dodają chrupiącą broń w postaci orzechów włoskich. Albo pieprzu. Albo czego tam sobie zażyczysz. Bo lokalny wytwórca chętnie z Tobą porozmawia i na pewno nie będzie głuchy na Twoje sugestie. Jedno jest pewne – żeby odkryć prawdziwy smak, musisz zdać sobie sprawę, jak stępione są nasze kubki smakowe, na co dzień raczone całą paletą chemicznych wzmacniaczy. Jeżeli przez całe życie spożywałeś mleko UHT z kartonu – zafunduj sobie krótki detoks. I wtedy spróbuj naturalnego nabiału.

 

 

Nietolerancja laktozy?

Większość sklepowych jogurtów i serów może mieć w nazwie nawet superorganic do potęgi trzeciej, a i tak nie przyniosą niczego dobrego naszym jelitom. Oryginalne etykiety z wybujałymi nazwami to chwyty marketingowe, żeby nie nazwać tego bardziej dosadnie. Lokalni wytwórcy nie muszą stosować tanich chwytów, bo mają świadomość wysokiej jakości swojego produktu. Laktoza- to cukier mleczny, na który część z nas jest uczulona. Występuje naturalnie w surowym mleku ale.... Serowarzy zagrodowi stosują przy produkcji swoich wyrobów metodę kwasowo-podpuszczkową. Polega ona na dodaniu do mleka zakwasu czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej oraz enzymu występującego w postaci naturalnej w żołądkach cieląt – podpuszczki. Podpuszczka powoduje koagulację mleka, czyli jego gęstnienie i przejście w skrzep, który jest odciskany. I tak powstaje ser lub twaróg. Podczas wytwarzania nabiału metodą kwasowo-podpuszczkową, laktoza zostaje rozłożona do wartości resztkowych. Przetrawiona przez bakterie przestaje być niebezpieczna dla alergików. O jakiej nietolerancji więc mowa?

 

Uodpornij się!

Nasza odporność rodzi się w jelitach. I w jelitach umiera, równie szybko, co poddane pasteryzacji szlachetne kultury bakterii sklepowych jogurtów i serów. Jeżeli nie poddamy pasteryzacji gotowego produktu, zyskamy coś, co pomoże nawet najbardziej wycieńczonym organizmom. Pacjenci po chemioterapii tolerują tylko naturalne produkty nabiałowe.

A jeżeli słyszysz, że nabiał wychładza, więc powinieneś unikać go zimą, zastanów się, czy nie lepiej dodać rozgrzewającego cynamonu, kardamonu, imbiru lub miodu, niż pozbawiać swoje jelita drogocennych składników. Przypomnijmy: odporność organizmu rodzi się w jelitach.

 

 

Zaraz po mleku matki

Zamiast poić niemowlę sztucznymi mieszankami mleka modyfikowanego, podajmy mu naturalny jogurt z mleka od szczęśliwych krów z dodatkiem żywych kultur bakterii. Z krótkim terminem przydatności, więc dobry. Zauważyłeś, że jogurciki dla najmłodszych stoją na półce miesiącami? Tak, na półce, nawet nie w lodówce. I w ogóle się nie psują. Czy nadal wierzysz, że wszystko z nimi w porządku? Pierwsza zasada przy wybieraniu świeżego produktu, który zawiera dobre bakterie, to: im mniej trwały, tym bardziej naturalny. Ser, jogurt, twarożek przyjazny naszym jelitom szybko skwaśnieje, nawet w lodówce. To fakt, ale kto powiedział, że nie możemy zjeść go niedługo po kupieniu… Druga zasada to: „beztłuszczowe” znaczy… nienaturalny. To proste: gdy producent pozbędzie się tłuszczu, wyraźniejszy, wręcz dominujący stanie się smak białka. A ten jest na tyle przykry, że każdy produkt „0% tłuszczu” trzeba uczynić zjadliwym, i to przy użyciu ekstremalnych środków. Żeby dobrze funkcjonować, nie potrzeba zaś żadnego ekstremum, tylko równowagi, którą zapewnia naszemu organizmowi właśnie naturalny nabiał – ten z lokalnych gospodarstw, a nie z półki w markecie.

 

Gdzie znajdę takie produkty ? 

Zachęcamy do kupowania produktów farmerskich- serów zagrodowych, mleka prosto od krowy i innych naturalnych produktów nabiałowych. Takie znajdziecie w naszych paczkach świeżych produktów : 

https://smakujlokalnie.pl/sklep/category/paczka