Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Kuchnia nepalska – aromatyczne i orientalne smaki w najlepszym wydaniu

6 marca 2023 Kuchnia nepalska

Jeśli poszukujesz kuchni, która wiedzie prosto do prawdziwych smaków Orientu, bez wychodzenia z domu, musisz spróbować kuchni nepalskiej. To jedna z najmniej znanych kuchni azjatyckich, ale niesłusznie! Kuchnia nepalska to bogactwo kolorów, smaków i aromatów, które są wynikiem mieszanki kuchni indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. To kuchnia dla ludzi, którzy chcą zanurzyć się w kulturze i zwyczajach Nepalu, gdyż jedzenie i jedzenie razem ma raczej charakter społeczny, niż jednoczenia się wokół stołu. Pokażemy wam 10 najlepszych dań z kuchni nepalskiej, uwzględniając różnorodność ich smaków i aromatów.

Najciekawsze potrawy prosto z Nepalu

Nepal to kraj o bogatej i wspaniałej kuchni, pełnej smaków, aromatów i wartości odżywczych. Najciekawsze potrawy prosto z Nepalu to przede wszystkim momo – rodzaj pierogów z farszem mięsnym lub warzywnym, ostry i pachnący curry, tarkari czyli warzywa gotowane w kolorowych sosach, tandori – wieprzowina lub kurczak w aromatycznym sosie, chana masala – smakowita mieszanka ciecierzycy, cebuli i pomidorów, oraz placki chapati. Nie sposób nie wspomnieć także o słynnej zupie dal, która jest podawana praktycznie do każdego dania. Nepalska kuchnia to także mnóstwo słodkości, takich jak np. lassi,  laddu – kuleczki z besanu i cukru pudru, lub gulab jamun – kulki z ciasta mlecznego w syropie cukrowym. Warto spróbować tych wszystkich pyszności, które na zawsze pozostaną w naszej pamięci!

Kuchnia nepalska
Kuchnia nepalska lassi

Kulinarny zawrót głowy – ważne produkty i przyprawy wykorzystywane w kuchni nepalskiej

Kuchnia nepalska to wyjątkowe połączenie smaków i aromatów, które sprawiają, że podniebienia konsumentów doznają prawdziwego kulinarnego zawrotu głowy. Do kluczowych produktów, które wykorzystuje się przy przygotowaniu potraw, zaliczają się ryż, fasola, soja, kukurydza, jarmuż, soczewica i inne warzywa oraz produkty strączkowe. Nieodłącznym elementem jest również wieprzowina, drób, wołowina czy ryby i owoce morza. Nie można przy tym zapomnieć o różnorodnych przyprawach, które nadają potrawom charakterystycznego smaku i zapachu. Dania nepalskie wykorzystują takie składniki jak imbir, cynamon, czosnek, kolendra, kminek, kardamon czy pikantne chilli. Bardzo popularne jest również korzystanie z masy curry i garam masala. Kulinarnie Nepal to prawdziwy raj dla smakoszy, którzy chcą spróbować czegoś nowego w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej i przede wszystkim intensywnego w smaku.

Dal Bhat – najważniejsze danie kuchni nepalskiej?

Dal Bhat to prawdopodobnie jedno z najbardziej popularnych i rozpoznawalnych dań w Nepalu. Składa się ono z dwóch części: dal, czyli zupy z czerwonej soczewicy lub groszku, oraz bhat, który stanowi ugotowany na parze ryż. Podobne danie występuje również w innych krajach Azji Południowej, takich jak Indie, Pakistan czy Sri Lanka. Przygotowanie dal bhat nie jest trudne i zazwyczaj wymaga około godziny czasu. Na początku należy ugotować ryż, a następnie zająć się przygotowaniem sosu dal. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, soczewicę należy ugotować aż do rozpadnięcia się ziaren. Do zagęszczenia zupy można dodać mąkę, mleko lub masło klarowane. Podawane na osobnych talerzach, dal i bhat można spożywać osobno lub łącznie. W niektórych regionach Nepalu zupa jest serwowana jako przystawka, a ryż jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych.

Redakcja smakujlokalnie.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Prasa do oleju
profesjonalny piec do pizzy
lokal gastronomiczny

Jesteś zainteresowany reklamą?